Ένα από τα πιο δύσκολα πράγμα στο camping είναι η διατήρηση υγιεινής. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε συνηθίσει στις πολλές ανέσεις που μας προσφέρει ο μοντέρνος τρόπος ζωής οπότε είναι δύσκολο ξαφνικά να τις αποτινάξουμε. Έτσι λοιπόν θα σας προσφέρουμε μερικές μικρές συμβουλές ώστε να μπορείτε να μην ταξιδεύετε σε αχαρτογράφητα νερά.

  • Τρίψτε την βρωμιά από πάνω σας. Πολλές φορές στο camping θα είστε λερωμένοι χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί προσωρινά με βαμβάκι και λευκό οινόπνευμα. Απλά μουσκέψτε το βαμβάκι και καθαρίστε τις περιοχές του σώματός σας που μαζεύουν πολλά βακτήρια.

  • Έχετε μαζί σας αντισηπτικό χεριών. Είναι πάντα χρήσιμο να διαθέτε ένα μικρό μπουκαλάκι με το οποίο μπορείτε να καθαρίζετε τα χέρια σας ειδικά πριν το φαγητό. Είναι εύκολο να το βρείτε επίσης και έρχεται σε αρκετά μεγέθη τα οποία είναι εύκολα στην μεταφορά.

  • Μπάνιο στην φύση. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ένα μπάνιο στο ποτάμι με ένα μπουκαλάκι σαπουνιού είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Προσοχή να μην κάνετε μπάνιο σε στάσιμο νερό αφού εκεί μαζεύονται μικρόβια και άλλα ζωύφια.

  • Μην φοράτε τα ίδια ρούχα. Όσο και αν ακούγεται καλό να ταξιδεύετε ελαφρά, μην παραλήψετε να πάρετε μαζί σας αρκετά ρούχα για να σας διαρκέσουν για όλο το ταξίδι. Μπορεί να είναι κουραστικό αλλά η δυνατότητα να φοράτε καθαρά ρούχα κάθε μέρα το αξίζει. Αν δεν είναι αυτό δυνατόν, τότε φέρτε τουλάχιστον επιπλέον κάλτσες και εσώρουχα.

  • Φέρτε μαζί σας ένα μικρό φτυάρι. Απαραίτητο για όταν θέλετε να πάτε τουαλέτα σε μέρος που δεν έχει ήδη (για παράδειγμα χημική). Ο γενικός κανόνας είναι να σκάβουμε έναν καινούριο λάκο για κάθε φορά που πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας και να καλύπτουμε την τρύπα μόλις τελειώνουμε. Επίσης είναι καλό να είναι σε σχετικά μακρινή απόσταση από εκεί που έχουμε κατασκηνώσει.

Αυτοί οι κανόνες είναι γενικά απλοί, αυτό που αυξάνει την δυσκολία τους είναι το γεγονός ότι παίζει ρόλο και η κούραση που θα έχουμε από όλη την ημέρα. Αλλά για το δικό μας καλό όσο και για αυτούς που είναι μαζί μας αυτές οι πρακτικές πρέπει να γίνουν βίωμα και να εφαρμόζονται μηχανικά.