Ας δούμε μια πραγματικότητα, συνήθως τα περισσότερα παιδιά λατρεύούν την εξοχή οπότε αυτό που περιμένουμε έιναι να θεωρήσουμε ότι θα τους αρέσει και η κατασκήνωση. Πολλές φορές όμως όταν θα φτάσουμε στο μέρος όπου θα κατασκηνώσουμε θα θελήσουν να γυρίσουν αμέσως σπίτι και ακόμη όταν δεν το ζητούν διαρκώς γίνονται πιο απαιτητικά και ευαίσθητα. Παρόλαυτά μπορούμε να πούμε ότι είναι κομμάτι της ηλικίας τους και ότι μόνο καλύτερα μπορεί να γίνει. Η εμπειρία αλλά και η έρευνα έχουν δείξει κάποια πράγματα που είναι καλό να τα μοιραστούμε:

  •  Μιλήστε μαζί τους : Συζητήστε με τα παιδιά για την ιδέα να κοιμηθούν σε μια σκηνή ώστε να μην τους έρθει ως έκπληξη. Το εφαρμόσαμε αυτό και πιστεύουμε ότι τα βοήθησε να κοιμηθούν την νύχτα. Επίσης βγάζαμε τα παιδιά έξω κάθε νύχτα πριν να πάνε για ύπνο για να τους δέιξουμε το φεγγάρι και τα αστέρια. Ο ενθουσιασμός του καθώς έβλεπαν το πλήθος των αστεριών ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

 

  • Φροντίστε να κοιμούνται επαρκώς. Εαν τα παιδιά σας είναι συνηθισμένα σε υπνάκους, κάντε ότιδήποτε μπορείτε ώστε να μην τους λείψει. Θα τα ξεκουράσει αλλά και θα βελτιώσει την διάθεσή τους για οτιδήποτε έχετε σχεδιάσει κατά την διάρκεια της ημέρας, βελτιώνοντας την συνολική ποιότητα της εκδρομής.

 

  • Μην στηρίζεστε μόνο στο μαγείρεμα στην φωτιά της κατασκήνωσης. Χρειάζεται πολύ ώρα ώστε να φτιαχτεί μια κατάλληλη φωτιά μαγειρέματος στην κατασκήνωση και είναι πολύ πιθανό μέχρι να ετοιμαστεί τα παιδιά να είναι ήδη πολύ πεινασμένα. Επίσης μια φωτιά στην κατασκήνωση χρειάζεται διαρκής επιτήρηση, πολύ περισσότερο αν υπάρχουν γύρω της και παιδιά. Οπότε αν ξεκινήσετε μια φωτιά πριν τα παιδιά πάνε για ύπνο θα χρειαστείτε τουλάχιστον έναν ακόμη ενήλικο του οποίου η δουλειά θα είναι να προσέχει ώστε τα παιδιά να μην βρίσκονται πολύ κοντά στην φωτιά.

 

  • Μην ξεχάσετε να φέρετε υγιεινά μικρογεύματα. Παρόλο που είναι προφανές, είναι καλό να το υπενθυμίσουμε σε περίπτωση που ξεχαστούμε. Λίγο πολύ σε όλες τις κατασκηνώσεις είναι εύκολο να βρεθεί πρόχειρο αλλά όχι υγιεινό φαγητό όπως σοκολάτες, πατατάκια και άλλα. Οπότε επικεντρωθείτε να φέρετε όσο πιο πολλά υγιεινά μικρογεύματα μπορείτε, τα οποία γνωρίζετε ότι αρέσουν στα παιδιά. Κάποια από αυτά μπορούν να είναι φρούτα, τυρί ή ακόμη και φρέσκα δημητριακά.

 

  • Προσπαθείστε να φέρετε μια επιπλέον σκηνή. Αν και δεν είναι υποχρεωτικό αν σας περισσεύει χώρος προσπαθείστε να φέρετε μια επιπλέον ώστε τα παιδιά να έχουν ένα "κλειστό" χώρο για να παίξουν. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε παράλληλα ότι θα δεν θα επιβαρύνουν τις σκηνές στις οποίες κοιμούνται.

 

  • Φέρτε κάποια παλιά και καινούρια παιχνίδια. Τα αγαπημένα παιχνίδια και βιβλία των παιδιών είναι απαραίτητα, αλλά μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε και μερικά καινούρια ώστε να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον τους. Η κατασκήνωση είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να φέρετε όλα τα υλικά για καλλιτεχνικές δραστηριότητες τις οποίες δεν θα μπορούσατε να κάνετε στο σπίτι γιατί θα το έκανε άνω κάτω.

 

  • Αποφύγετε τις υπερβολικές προσδόκίες. Τελικώς μην απαγοητευτείτε αν τα παιδιά σας δεν είναι χαρούμενα ή τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλατε. Θα πρέπει να διατηρείτε την νοοτροπία ότι τα πράγματα πολλές φορές δεν θα πάνε όπως θα θέλαμε. Ακόμη και αν αποδειχτεί δύσκολο, δημιουργείτε μια αξιομνημόνευτη εμπειρία για τα παιδιά σας η οποία θα έχει αντίκτυπο στις ζωές τους. Το επόμενο ταξίδι θα είναι πιο εύκολο γιατί θα το έχουν συνηθίσει. Είχαν καινούριες εμπειρίες οι οποίες θα τους ωφελήσουν ποικιλοτρόπως. Και ο μόνος τρόπος με τον οποίο όλη η οικογένεια μπορεί να βελτιωθεί σε αυτό είναι με την διαρκή εξάσκηση.