Έχετε ποτέ διαλέξει ποτέ μια περιοχή για κατασκήνωση η οποία έμοιαζε ιδανική μέχρι που διαπιστώσατε ότι κατασκηνώσατε πάνω σε μια φωλιά μυρμηγκιών; Ίσως ξυπνήσατε και διαπιστώσατε ότι άγρια ζώα σας έφαγαν το φαγητό;

Είναι αναμενόμενο ότι όταν ταξιδεύουμε στην εξοχή είμαστε εκτεθειμένοι στα φυσικά στοιχεία. Αυτό είναι μέρος της περιπέτειας, αλλά έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα παραπάνω γεγονότα, πιστέψτε μας είναι καλό να έχετε κάποια πράγματα υπόψιν σας.

 

1. Βρείτε ένα μέρος που είναι προστατευμένο. Να έχετε υπόψιν σας την σκιά που σας παρέχει ο χώρος κατασκήνωσης στην ζέστη. Επίσης να γνωρίζετε την αναμενόμενη ένταση των ανέμων κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν είναι θυελλώδης , ψάξτε για σημεία που είναι κοντά σε λόφους/βουνά. Είναι επίσης έξυπνο να ψάχνετε για φυσική κάλυψη όπως πέτρες και δέντρα.

 

2. Εάν είναι δυνατόν κατασκηνώστε κοντά σε μια λίμνη ή ποταμό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλύσιμο ή για να παίζουν τα παιδιά. Όταν διαλέγετε ένα σημείο κοντά σε νερό να εξακριβώνετε ότι είναι υπερυψωμένο σε περίπτωση πλημμύρας.

 

3. Να κάνετε έλεγχο για το πόσο μακριά βρίσκονται οι τουαλέτες. Εάν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε κάπου με δημόσιες τουαλέτες σκεφτείτε την απόστασή τους από εσάς. Την νύχτα τα παιδιά μπορεί να φοβηθούν να περπατήσουν μακρινές αποστάσεις μέχρι εκεί.

 

4. Να γίνεται έλεγχος στην περίμετρο του κατασκηνωτικού σημείου ώστε να εξακριβώσετε ότι δεν υπάρχουν έντομα ή άλλα ζωύφια σε μεγάλους αριθμούς.

 

5. Εξακριβώστε ποιοι είναι οι γείτονές σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό να προσπαθεί κάποιος να κοιμηθεί ενώ ακούγεται έντονη μουσική στο υπόβαθρο από άλλους κατασκηνωτές. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θα θέλατε να ανακαλύψετε ενώ φανταζόσασταν να κοιμάστε υπό τον ήχο της φύσης.

 

Ξέρουμε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά από μια μακρινή διαδρομή είναι να καθυστερήσετε ακόμη μισή ώρα ελέγχοντας το σημείο κατασκήνωσης. Αλλά να είστε σίγουροι ότι ο κόπος αυτός δεν θα πάει χαμένος και θα ανταμειφθείτε οπωσδήποτε με όμορφες αναμνήσεις του ταξιδιού σας.