Η ορεινή πεζοπορία είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην φύση και συμβάλλει στην καλυτέρευση της υγείας μας.Παρόλαυτά χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία και οργάνωση για να γίνει αποτελεσματική.Έτσι λοιπόν ορίστε κάποιες βασικές συμβουλές για όταν αποφασίσετε, ειδικά τώρα που βελτιώνεται ο καιρός, να επισκεφτείτε κάποιο από τα υπέροχα βουνά της χώρας μας.

  • - Το σημαντικότερο είναι πριν ξεκινήσετε να βρείτε κάποιες πληροφορίες για την διαδρομή την οποία θα επιχειρήσετε. Οι επίσημες πηγές παρέχουν αρκετές πληροφορίες αλλά προσπαθείστε επίσης να πάρετε συμβουλές και από τους πιο έμπειρους οι οποίο έχουν κάνει την διαδρομή την οποία επιχειρείτε.

  • - Σε περίπτωση που υπάρχουν και παιδιά, απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος της διαδρομής ώστε να μην υπάρχουν μονοπάτια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στον τραυματισμό τους.

  • - Σημαντικό επίσης είναι να είστε ενημερωμένοι για το τι καιρό θα έχει τις μέρες που θα διαρκέσει η πεζοπορία σας. Παρόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες ο καιρός στην Ελλάδα είναι καλός, εν τούτοις πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν απρόβλεπτες καταιγίδες οι οποίες μπορούν να χαλάσουν το ταξίδι.

  • - Πολλοί χάρτες της διαδρομής δείχνουν αν αυτή η διαδρομή είναι καλύτερη για πεζοπόρους, για ποδηλάτες ή και για τους δυο. Στη περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τους ποδηλάτες είναι πάντα χρήσιμες τέτοιου είδους πληροφορίες.

  • - Γενικά αποφύγετε να κάνετε πεζοπορία από μόνοι σας. Ακόμη και όταν τελικά το κάνετε από μόνοι σας, πάντα να έχετε κάποιον φίλο ή συγγενή ενήμερο για την διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Έτσι στην περίπτωση τραυματισμού θα ξέρουν που να ψάξουν για εσάς.

  • - Να έχετε μαζί σας κάποια ρούχα μιας και όσο πιο ψηλά βρίσκεστε τόσο πιο χαμηλή θα είναι η θερμοκρασία.

  • - Απαραίτητα επίσης είναι τα κατάλληλα παπούτσια και ίσως ένα ραβδί ώστε η διαδρομή να είναι πιο εύκολη και να μην καταπονίστε περισσότερο από ότι χρειάζεται.

  • - Κουτί πρώτων βοηθειών, χάρτες και πυξίδα. Το GPS του κινητού σας μπορεί να μην είναι διαθέσιμο, οπότε πάντα να έχετε κάποιες εναλλακτικές.

  • - Προσοχή στη φύση. Προσοχή απαιτείται ειδικά αν η περιοχή έχει φίδια ή παρόμοια. Αποφύγετε να περπατάτε σε ψηλή βλάστηση που σας μειώνει την ορατότητα και αυξάνει την πιθανότητα να μπείτε στην περιοχή τους.

Με αυτά λοιπόν σας ευχόμαστε να περάσετε αξέχαστα ενώ θαυμάζετε την μαγευτική ελληνική φύση. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή ή κάμερα ώστε να μπορέσετε να αποθανατίσετε το ταξίδι σας και να το μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!