Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κανόνες αυτοί ξεκίνησαν ως ιδέες ενός αθλητή. Στην πορεία αυτοί οι κανόνες διαδώθηκαν από στόμα σε στόμα και πριν καν το καταλάβουμε οι κανόνες αυτοί εξελίχθηκαν από μια ιδέα σε αποδεκτούς κανόνες. Έτσι λοιπόν θα τους παρουσιάσουμε εδώ μαζί με τις με τις εξαιρέσεις τους, γιατί φυσικά σε κάθε κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση.

  1. Ο κανόνας της συμβατότητας. Κοινώς η προπόνηση που κάνουμε θα πρέπει να αντικατοπρίζει το γεγονός για το οποίο προπονούμαστε. Η εξαίρεση βρίσκεται όταν έχουμε να κάνουμε με αθλητικά γεγονότα μεγάλου μήκους για τα οποία δεν είναι πρακτικό να αντιγράψουμε πιστά όταν προπονούμαστε οπότε καλούμαστε κατά την προπόνησή μας να τα σπάμε σε κομμάτια.

  2. Ο κανόνας του 10%. Δεν αυξάνουμε την εβδομιαδιαία απόσταση παραπάνω από 10% την εβδομάδα. Απότομη αύξηση της έντασης οδηγεί συνήθως σε τραυματισμούς. Η εξαίρεση βρίσκεται όταν ακόμη τρέχουμε σε μονοψήφιες αποστάσεις, οπού μπορούμε να πάμε πάνω από 10% μέχρι να βρούμε τον ρυθμό μας.

  3. Ο κανόνας των 2 ωρών. Περιμένουμε δυο ώρες μετά από ένα γεύμα πριν τρέξουμε. Εξαίρεση όταν είναι ελαφρύ οπότε μπορούμε και μετά από 90 λεπτά ή μέχρι και 3 ώρες αν έχουμε φάει ένα βαρύ γεύμα.

  4. Ο κανόνας των 10 λεπτών. Ξεκινήστε το τρέξιμο με 10 λέπτα περπατήματος και αργού τρεξίματος και κάντε το ίδιο όταν είναι να σταματήσετε. Αυτό βοηθάει το σώμα σας να προσαρμοστεί. Εξαίρεση όταν είναι ζεστή μέρα οπότε χρειάζεται λιγότερος χρόνος για το ζέσταμα.

  5. Ο κανόνας των 2 ημερών. Αν κάτι πονάει για δυο ημέρες συνεχόμενα όταν τρέχετε, κάντε δυο μέρες διάλλειμα. Δυο συνεχόμενες μέρες πόνου μπορεί να σηματοδοτεί την αρχή τραυματισμού. Ακόμη και 5 μέρες διαλλείματος από την προπόνηση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το συνολικό αποτελέσμα. Εξαίρεση όταν ο πόνος συνεχίζει πάνω από δυο βδομάδες ακόμη και με ξεκούραση, πρέπει να πάτε να δείτε έναν γιατρό.

  6. Ο κανόνας της ξεκούρασης  μετά από αγώνα. Για κάθε χιλιόμετρο στο οποίο διαγωνίζεστε επιτρέψτε στον εαυτό σας μια μέρα ανάπαυσης πριν επιστρέψετε στην σκληρή προπόνηση. Ο κανόνας αυτός προήρθε από τον Jack Foster, διάσημος αθλητής μεγάλων αποστάσεων. Η εξαίρεση έρχεται όταν ο αγώνας δεν ήταν τόσο έντονος οπότε λιγότερες μέρες ξεκούρασης είναι επιτρεπτές.

  7. Ο κανόνας του διαλόγου. Θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε με πλήρες προτάσεις ενώ τρέχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι δρομείς στους οποίους η καρδιακοί παλμοί βρίσκονταν μέσα στις αεροβικές τους ζώνες μπορούσαν άνετα να συνομιλήσουν. Η εξαίρεση είναι σε αγώνες, δύσκολες διαδρομές και αυξημένη ταχύτητα όπου η ομιλία γίνεται δύσκολη.

  8. Ο κανόνας των 20 χιλιομέτρων. Εξασκηθείτε ώστε να τρέξετε τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα πριν τον πρώτο σας μαραθώνιο. Η εξαίρεση βρίσκεται στο ότι πολλοί προπονήτες προτείνουν +/- 5 χιλιόμετρα.

  9. Ο κανόνας των υδαταθράκων. Για μερικές μέρες πριν από μια μακριά διαδρομή καταναλώστε αρκετούς υδατάνθρακες για περισσότερη ενέργεια. Εξαίρεση όταν αφορά κανόνικη προπόνηση ή μικρές διαδρομές όπου εκεί είναι απλά λαιμαργία.

  10. Ο κανόνας του δρόμου. Για να είστε ασφαλείς, το τρέξιμο πρέπει να γίνεται από την μεριά που μπορείτε να βλέπετε τα οχήματα να έργονται και όχι να τα έχετε πλάτη. Εξαίρεση αν υπάρχουν αρκετές τυφλές στροφές οπότε πρέπει να προσαρμοζόμαστε.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους χρυσούς κανόνες για το τρέξιμο αλλά οπωσδήποτε όχι όλοι. Μείνετε συντονισμένοι στο ULegend.gr καθώς θα τους εμπλουτίζουμε ώστε το τρέξιμο όλων μας να είναι όχι μόνο αποτελεσματικό αλλά και διασκεδαστικό.