Ο χειμώνας είναι κοντά και μαζί με αυτόν έρχονται τα πρώτα κρύα. Οι πιο τυχεροί από εμάς έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την ομορφιά των βουνών της Ελλάδος τον χειμώνα με όλα τα χιόνα και το κρύο που αυτό περιλαμβάνει. Σε αντίθεση όμως με το καλοκαίρι ή την άνοιξη, ο χειμώνας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες για αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε εξαρχής κάποια πράγματα. Άλλωστε ποτέ δεν είναι ευχάριστο να ξεκινάμε για διακοπές και να γυρνάμε με πνευμονία.

  1. Κατάλληλη ενδυμασία: Απαραίτητα είναι τα ρούχα που θα μας κρατήσουν ζεστούς όταν είμαι ακίνητοι. Ισοθερμικά εσώρουχα και ρούχα από fleece είναι πολύ χρήσιμα. Επίσης απαραίτητο είναι τα μπουφάν, ελαφρά σε βάρος, αδιάβροχα και να αναπνέουν. Επίλεξτε μάλλινες ή από polyester κάλτσες και όχι βαμβακερές καθώς και οι μπότες σας ακόμη και αν δεν είναι ακριβές θα πρέπει να είναι αδιάβροχες και να αντέχουν στην υγρασία για όταν περπατάτε στο χιόνι.

  2. Μην αμελείτε τα χέρια σας: Κατάλληλα γάντια από polyester είναι χρήσιμα για να κρατάν την θερμοκρασία σταθερή αλλά και να σας δίνουν την δυνατότητα να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας με άνεση.

  3. Διατηρείστε την φωτιά: Όταν φτάσετε στο σημείο που θα κατασκηνώσετε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να φτιάξετε μια φωτιά.  Φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα ώστε να μπορείτε να ανάψετε μια γρήγορα. Μην ξεχνάτε ότι πιθανότατα τα ξύλα στην περιοχή θα είναι ήδη υγρά από το χιόνι.

  4. Διαλέξτε το κατάλληλο σημείο : Το καλοκαίρι τα σημεία με σκιά είναι τα προτιμότερα, αλλά το χειμώνα ο πρωινός ήλιος θα είναι ο πιο ευχάριστος σύντροφός σας. Καταγράψτε πότε είναι η ανατολή ώστε να στήσετε την σκηνή σας ώστε να εκμεταλλευτείτε τις πρώτες αχτίνες.

  5. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό : Το να πίνουμε τακτικά νερό, είναι το ίδιο σημαντικό τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μην ξεγελαστείτε επειδή δεν θα νιώθετε την ίδια δίψα, οι ανάγκες του σώματε παραμένουν οι ίδιες. Συμπληρωματικά μπορείτε να πίνετε και τσάι ή σοκολάτα τα οποία συν της άλλοις σας δίνουν και επιπλέον θερμίδες για τις περιπέτειές σας.

  6. Να είστε προετοιμασμένοι για την υγρασία : Όσο αναπνέετε μέσα στην ζεστή σκηνή την κρύα νύχτα, θα σχηματίζεται υγρασία ακόμη και με τα μοντέλα των 4 εποχών. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε αλλά το πρωί στεγνώστε τον υπνοσακό σας πριν τον χρησιμοποιήσετε ξανά. Μια επιλογή είναι να αφήνετε την σκηνή να αερίζεται κατά την διάρκεια της νύχτας, δεν θα κρατάει πολύ θερμότητα αλλά θα παραμένει στεγνή.

  7. Κοιμηθείτε με τα ρούχα σας : Είναι η καλύτερη λύση για να διατηρείτε την θερμοκρασία σας κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική εποχή για κατασκήνωση. Το μυστικό είναι πάντα να θυμόμαστε ότι κάθε είδους θερμότητας βοηθάει! Οπότε ας απολαύσουμε τον χειμώνα που έρχεται.